Over Lustikwel

Lustikwel is als idee in 2009 geboren. Het concept is 2010 ontwikkelt tot een website maar er komt meer. Toen waren wij met ze tweetje en ik werkte fulltime. Mijn compagnon kreeg haar droom baan.  Kortom Lustikwel schoot niet op. In februari 2012 besloot ik om mij volledig in Lustikwel te storten.  Waarom?

Ik ben Zweeds getrouwd met een Nederlander. Ik ben gek op kleuren, interieur, eten klaar maken, sporten, reizen, verhaaltjes en kijk graag strippen verhaal met mijn kinderen. Ik ben de moeder die aan het schommelen bent mijn zijn kinderen. Die moeilijk tegen verlies kan tijden een potje vis vangen spelletje. Ik drink te veel koffie  en ik verberg mijn chocolade repen van mijn kinderen. Moeder van twee jongetjes en ik heb mijn kinderen betrokken in alles wat ik doe. Voornamelijk met eten klaar maken. Het is belangrijk om 2 liter water per dag te drinken, pasta eten wij als jij gaat voetballen, Knäckebröd verhindert darmkanker of sinaasappel eet jij om niet ziek te worden. Wij kloppen slagroom voor bij de pannenkoeken, aardappels worden gewassen. Wij plukken bessen om eigen jam te maken want het is lekkerder en het houdt minder suiker in. Mijn vader is een jager en toegewijde visser heeft de kinderen op het water en de natuur in mee genomen. Kinderen zijn kortom bij betrokken.

Ze hebben vanaf 6 maanden met de pot mee gegeten – van soep tot sushi. Uiteraard is  zout, pittige kruiden eruit gehaald maar weel verse kruiden gebruikt. Heb ik  een strijd hiervan gemaakt, nee nooit. Ze moeten altijd een goed hap proberen maar ze hoef daarna niet op te eten als ze het niet lusten.

Is dit de ‘Zweedse Model’? Dat zou best weleens kunnen. Recentelijk heeft meerder onderzoek laten zien dat dit de juiste manier is om kinderen beter te laten eten. In Zweden worden ook over gesproken dat de motorische ontwikkeling bevordert  worden als de kind met zijn handen eten. Kinderen leren daardoor consistente en de smaak pupillen ontwikkelen beter (uiteraard met respect voor het eten en wanneer ze jonger zijn. Maar meestal begint een kind zelf met de lepel te ‘spelen’ wanneer ze of hij daaraan toe is. ) . Is het een makkelijkere model? Nee,  ik heb de vloer elke keer na het eten moeten afdrogen toen ze klein waren – uit eindelijk een grote zeil neer geleegd onder het tafel en grote schilder schorten gekocht. De water heeft gespetterd bij het ‘aardappel schoonmaken’ in de keuken! Maar heb ik lastige eters – Nee, ze eten in principe alles! Kinderen op bezoek net zo, ze proberen nieuwe dingen en zijn open voor andere soorten eten.

Lustikwel is opgericht voor jouw als ouder om te laten zien dat jouw kinderen ALLE soort gerechten kan eten. Ik wil jouw inspireren en uitnodigen om te gaan spelen in het keuken! Waarom? Jouw kinderen zijn waard om goed te kunnen presteren en lekker in hun vel te zitten. Jouw kinderen zijn goed en gezond eten waard.

 

Pernilla Thakur Lundqvist

 

Ps. Wil jij in contact met mij komen. Hoor ik over iets te schrijven? Of heb jij een super leuke idee? Neem contact met mij! Ik wil graag van jouw horen!  Ds.