Makkelijke falafels met koriander en peterselie

De meerderheid is het er over eens dat de Falafel oorspronkelijk uit Egypte komt. Het werd in Alexandria door de Kopten uitgevonden. Het is waarschijnlijk dat het van daaruit verder is gegaan naar Levant en de rest van de wereld. Het wordt falafel, betekend in het koptisch: “Fa”, “No”, en “Phil” = boon met heel veel. In Levant heeft men kikkererwten gebruikt in plaats van tuinbonen. Bijna elke dorp in de Arabisch wereld heeft zijn eigen falafel recept. Oorspronkelijk gegeten door de armen. Hoe wil je hem eten, de falafel – Mix van tuinbonen en kikkererwten zoals in Libanon of met heel veel chili zoal in de Palestijnse gebieden.

Tijd: 20 min (plus het weken van de kikkererwten en het mengsel 30 min- 1 uur laten rusten)
Aantal: 4 personen

Ingrediënten:
3 kopjes gedroogde kikkererwten (of tuinbonen)
2 knoflookteentjes
1 kleine ui
½ kopje peterselie
½ kopje koriander
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kaneel
1 eetlepel sesamzaadjes
Olie om in te frituren

Benodigdheden:
Frituurpan
Mixer

Bereiding:
Leg de kikkererwten een nacht in water. Mix alle ingrediënten met elkaar. Laat 30 min – 1 uur in de koelkast rusten. Maak bolletjes hiervan. Frituur de bolletjes enkele minuten totdat ze een gouden kleur hebben gekregen. Serveer met pitabrood, salade, olijven, tzatziki saus en humus.

Je kan geen kikkererwten in blik gebruiken, die zijn namelijk al gekookt!