Kerst gingerbread koekjes

Tijd: 30 min
Aantal huisjes: 1
Aantal koekjes: circa 300
Oven: 200-225 graden

Ingrediënten:
Het deeg:
500 gram Boter
1,5 kopje donkere stroop
1 liter suiker
3 dl water
2,5 eetlepel kaneel
1,5 eetlepel kruidnagel poeder
1-2 eetlepels gember poeder
2 eetlepels natriumbicarbonaat (E500)
3 liter tarwemeel (of 1,5 tot 1, 75 kg)

Glazuur:
1 of een paar eiwitten
4 kopjes poedersuiker
1 theelepel citroen sap

Benodigdheden:
Pan
Grote deegkom circa 40 cm in diameter
Vormpjes

Bereidingswijze:
Het deeg: Verwarm water in een pan en voeg stroop, suiker, kruiden al roerend toe. Voeg de boter toe en laat het smelten. Het mengsel mag niet koken! Giet het mengsel in een grote kom. Los bicarbonaat poeder in wat water op en voeg toe. Voeg meel voorzichtig toe en kneed het tot een mooi niet te droog deeg. Je kan het deeg direct verwerken, maar het wordt lekkerder als je het deeg een paar dagen in de koelkast laat rusten.

Rol het deeg uit en maak koekjes met verschillende vormpjes, of maak de muren en dak van een huis. Decoreer met amandel, als je dat wilt. Bak midden in de oven op 200 tot 225 graden voor circa 5 tot 7 min. Let op! De koekjes mogen niet te donker worden, dat smaakt verbrand.

Het Glazuur: Klop 1 of een paar eiwitten tot een hard schuim. Voeg poedersuiker toe tot dat het mengsel hard is. Voeg een theelepel citroensap toe. Laat over het dak van het huisje lopen als sneeuw.